Má Vaše zvířátko drápy dlouhé jako Freddy Krueger? Poradíme jak zkrátit snadno a bezpečně!

Pokud Vás v noci budí klapot o plovoučku, Alíkovi nožky se kroutí jak paragraf a ze svetru zbylo už jen torzo s vytahanými oky, zřejmě bude načase prověřit délku drápků Vašeho mazánka.

Zkoušku provedeme jednoduše:

1) Tvora postavíme na rovnou plochu.
2) Ohneme svá upracovaná záda a bystrozrak zamíříme k pacenkám.
3) Jsou-li drápky rovnoběžně s podložkou či kousíček nad ní, svět je v pořádku a můžeme vymazlence s uznáním statečnosti propustit.
4) Ale pokud se prstíčky vykrucují do všech stran nebo drápek zarůstá přímo do prstíku, je třeba akce!
5) Dle velikosti zvířete vybereme ideální velikost kleštiček na drápky:

Pro pejska: https://www.spagetkadoporucuje.cz/pece-o-psi-packy-strihani-drapku/

Pro kočičáka: https://www.spagetkadoporucuje.cz/pece-o-kocici-packy-strihani-drapku/

Pro hlodavé a zajdu: https://www.spagetkadoporucuje.cz/strihani-drapku-hlodavcu-a-kraliku/

6) S drápkem přerůstá i cévka, proto krátíme častěji, např. 1x týdně opravdu jen o pár milimetrů. Dosáhneme tak toho, že cévka začne ustupovat a my nezažijeme jatka. Protože takový drápek umí krvácet hojně i při menším „štrejchnutí“ o cévku. Pro tyto případy je skvělé mít po ruce tyčinku Avoca či Lapis - Čertův kamínek (dostupné v lékárnách), která po přiložení do zastřiženého místa krvácení ihned zastavuje.
7) 
Také je důležité dodržet správný sklon střihu - viz obrázek.
8) U světlých drápků je odhad snazší, můžeme být odvážnější, ale nikdy nestříháme až těsně po růžovou část, za ní totiž cévka ještě kousek pokračuje, jen je slabší. U černých drápků se držíme pravidla pár milimetrů.

 

Dobrá rada na závěr! Na 1 psa jsou ideální 2 osoby. Jedna stříhá, druhá intenzivně pamlskuje. Stačí schovat do ruky např. kačecí proužek, ke kterému se pejsek postupně dobývá a s těmito starostmi nějakou manikúru/pedikúru většinou ani nevnímá nebo se zapomene bát.

Tak hodně štěstí, přátelé!